Fuksiaapinen

fuksiaapinen

kukko

Alkusanat

Tämä Fuksiaapinen on vain kuvaus killan järkkäämistä tapahtumista, sekä pintaraapaisu yleisesti koko koulun (fukseille) järjestettävistä tapahtumista! Näihin kaikkiin on syytä osallistua. Yleisellä tasolla on huomattava, kuinka lähes jokaista tapahtumaa mainostetaan vuoden ”suurimpana ja kauneimpana”, jolloin epäröivän on syytä kysyä aitoa mielipidettä tutoriltansa, fuksikapteeniltansa tahi joltain vanhemmalta tieteenharjoittajalta. Jos jokin tapahtuma ei löydy tästä Aapisesta, se ei ole syy jättää osallistumatta, vaan jos tapahtuma vaikuttaa vähänkään mielenkiintoiselta, on sinne syytä osallistua. Erityisesti kehotamme kommunikoimaan muiden fuksien ja vanhempien tieteenharjoittajien kanssa, ”lähe messiin” -tyyppisesti.

Kyseessä EI siis ole ohjeistus, miten fuksipassi täytetään, vaan fuksipassia kuuluu täyttää osallistumalla kaikkiin mahdollisiin tapahtumiin, mikä tuntuu kiinnostavalta ja/tahi mihin vain suinkin ehtii.

F=fukseille järjestetty tapahtuma

Sulkujen () sisältä käy ilmi tapahtuman järjestäjä ja aiemmilta vuosilta tuttu ajankohta. Järjestäjästä voi päätellä, mistä killasta tapahtumaan on tulossa osallistujia.

Ikimuistoista fuksivuotta toivottaen,

Niklas Luukkanen fuksikapteeni 2010-2012
Jukka Tuomisto fuksikapteeni 2011-
Elina Poikonen fuksikapteeni 2012-

Akateemisen kyykän MM-kilpailut (TEA-Club, helmikuu)

Yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista. Hervantaan kokoontuu noin 4000 tuhatta hyväntuulista ja karnevaalihenkisesti pukeutunutta opiskelijaa. Yleinen sarja, naisten sarja ja firmakyykkä ovat tapoja osallistua. Ilmoittautuminen netissä. Paikkoja myös mahdollista voittaa Fuksijaoston Fuksikyykästä tai Indecsin kyykkäkarsinnasta.

Avajaissauna (Indecs & x, 1. varsinainen kouluviikko)

Saunailta Teekkarisauna Mörrimöykyllä, johon kokoontuu Indecsin ja jonkin toisen killan fukseja sekä vanhempia tieteenharjoittajia. Illan aikana fuksit saavat ensimmäisen kosketuksen saunakulttuuriin, erityisesti siellä laulamiseen. Muista hankkia laulukirja Rasputin! Aluksi naisten oma saunavuoro, jonka jälkeen alkaa yleinen saunavuoro. Muista, teekkarit (kuten suomalaiset yleensä) ovat suvaitsevaisia saunojia. Kukaan ei tuijota, joten hyppää rohkeasti saunanlauteille!

Fuksiexcursio F (Indecsin ja Man@gerin fuksikapteenit, tammikuu)

Fuksien oma ensimmäinen excursio. XQ:n ohjelma selviää itse reissun aikana, etukäteen julkaistaan vain matkan kesto.

——————–

Fuksijaoston järjestämät tapahtumat F

Fuksijaosto tarkoittaa kaikkien kiltojen fuksikapteenien muodostamaa jaostoa, joka järjestää koko koulun fukseille suunnattuja tapahtumia.

Fuksijaoston Fuksikyykkä F (Fuksijaosto, ennen MM-kyykkää)

Mahdollisuus lämmitellä tulevia Akateemisen kyykän MM-kilpailuja varten, jossa parhaiten menestyville luvassa ilmainen paikka yllämainittuihin MM-kilpailuihin. Älä kuitenkaan jätä lipun hankkimista Fuksikyykässä menestymisen varaan, mahdolliset ylimääräiset paikat pystyy kyllä myymään tai vähintään antamaan eteenpäin.

Fuksijaoston Fuksisitsit F (Fuksijaosto, syksy ja kevät)

Koko koulun fukseille suunnatut, useimmille fukseille ensimmäiset sitsit. Näillä sitseillä tutustutaan kaikessa rauhassa sitsikulttuuriin, johon kuuluu laulaminen sekä muutamia tiettyjä tapoja. Sitseillä on muutamia vanhempia tieteenharjoittajia opastamassa, joten oikeaoppiset sitsit tulee heti koettua. Tarkoitus ei todellakaan ole pönöttää vakavasti virheitä etsien, vaan sitseillä pidetään hauskaa ja tutustutaan uusiin ihmisiin!

Fuksijaoston Fuksikiertoajelu F (Fuksijaosto, ensimmäiset viikot)

Kiertoajelu Tampereella, jossa uusi kotikaupunkinne tulee tutuksi. Kierrokselle on muutama bussilähtö, ole ajoissa paikalla, jotta mahdut kyytiin! Myös paljasjalkaisten tamperelaisten on syytä osallistua, sillä bussissa on mahtava fiilis ja kiertoajelun päätepiste X tarjoaa ennennäkemättömiä kokemuksia.

Fuksijaoston Fuksiolympialaiset ja Fuksiväittely F (Fuksijaosto, helmikuu)

Yleensä helmikuussa järjestettävä, Herwoodin alueella tapahtuva rastipohjainen kilpailu. Rasteja pitämässä luonnollisesti fuksijaoston ihmisiä. Suoritetaan 4-6 hengen joukkueissa. Olympialaisten jälkeen järjestetään fuksiväittely, jossa kunkin killan Väinämöiset laulavat toisensa suohon, ilmoita itsesi tahi kaverisi piilevistä väittelytaidoista fuksikapteenillesi!

Fuksijaoston FuksiWundeRunde F (Fuksijaosto, lokakuu)

Pubirundin tapainen rastipohjainen kierros fukseille. Fuksijaosto ja muutama muu taho pitävät rasteja keskustassa. Pukeutuminen karnevaalihenkistä, päästä siis luovuutesi valloilleen. Joukkueet noin. 4-5 -henkisiä. Jatkoina ovat useana vuonna toimineet lakinlaskijaiset, jossa teekkarilakki lasketaan railakkain menoin talvilepoon odottamaan Wappuyötä.

—————————————

Fuksisitsit F (Indecs, marraskuu)

Indecsin omat fuksisitsit fukseillensa. Konsepti samantyyppinen kuin Fuksijaoston järjestämillä Fuksisitseillä. Sitseillä tutustutaan sitsaamisen saloihin, opitaan teekkarilauluja sekä muita sitsaamisen liittyviä tapoja. Indecs on tunnettu hyvistä sitseistään, joten fuksit saavat heti oikeaoppisen suorituksen railakkaista sitseistä!

Fuksivala F (Indecs & Man@ger, marraskuu)

Indecsin ja Man@gerin fukseillensa järjestämä salamyhkäinen tilaisuus, jossa vannotaan fuksivala. Tapahtuma ei kestä kauaa, seuraa ilmoittelua.

Haalarisauna F (Haalariprojekti, joulu-helmikuu)

Saunailta, jossa (vielä) uutuuttaan hohtavat haalarit jaetaan ja niitä juhlistetaan yhdessä koko fuksiporukan voimin.

Hämeenkadun Appro (Boomi, lokakuu)

Suomen suurin opiskelijatapahtuma, jossa keskustan baareista kerätään suoritusleimoja. Aiempina vuosina ollut kolmenlaisia lippuja, jotka eroavat jatkopaikaltansa. Lue lisää tapahtuman nettisivuilta.

Indecs Challenge (Indecs, syys-lokakuu)

Erähenkinen seikkailu, joissa 4-5 hengen joukkueet kiertävät suorittamassa erilaisia tehtävärasteja. Varaudu siis metsäseikkailuun, jonka jatkoilla pääsee kertailemaan kulunutta suoritusta saunan lauteilla.

Indecsin MM-kyykkäkarsinnat (Indecs & mahdollisesti kilta x, ennen MM-kyykkää)

Kyykkäkarsinnat, joissa muutamassa sarjassa mahdollista voittaa ilmainen MM-kyykkäpaikka (esim. yleinen-, fuksi- tai naisten sarja, vuodesta riippuen). Kuten mainittua, älä jätä MM-kyykkäpaikkasi varmistamista karsintojen varaan, vaan hoida ilmoittautuminen ajoissa!

Indecsin ja kilta x:n Laulusauna F (Indecs & kilta x, kevät)

Laulusaunan, jossa testataan fuksien edistymistä teekkarilaulujen omaksumisessa. Testaaminen tapahtuu esim. erilaisten laulurastien muodossa, lopuksi PerinneSeuran edustajat ojentavat lauludiplomin! Jälkilöylyt Teekkarisaunalla.

Indecsin Wappuinfo F (Indecs, ennen Wappua)

Pähkinänkuoressa jäynäämisestä ja härwelistä. Valitaan jäynä- ja härwelitiimi vastaamaan fuksien Wapun onnistumisesta: Jäynäkilpailun fuksisarjan tulosten perusteella määräytyy koskeenmenojärjestys ja Koskenrantaan puolestaan marssitaan näyttävän härwelin kanssa. Ole paikalla, Wapun onnistuminen on killan kaikkien fuksien asia!

Kastesauna F (Indecsin & Man@gerin haalariprojektit, 1.5.)

Wappupäivänä, Teekkarikasteen jälkeen järjestettävä fuksien kastesauna jossain keskustan saunoista, jossa Tammerkosken kylmyys saunotaan pois ja nautitaan kaksiviikkoisen Wapun viimeisestä päivästä.

KesäCasenPurku eli KCP (Indecs, kesä)

Indecsin kesätapahtuma kokoaa yhteen killan koko jäsenistön irrottautumaan kesätöistä tahi -riennoista. Tapahtuu jossain päin Suomea.

Kiltojen Pikkujouluristeily (Kiltaneuvosto, marras-joulukuu)

Koko koulun pikkujouluristeily, jossa Kiltaneuvosto (kiltojen puheenjohtajat) hoitavat teille bussikyydin Tampereelta satamaan, laivalla buffet-lippuja sekä hytin, toisin sanoen koko paketin! Pukukoodina ”kuin menisit teatteriin”. Hulvaton reissu luvassa. Seuraa ilmoittelua, hoida itsellesi hyttiporukka ja ole ajoissa lippujonossa, jotta mahdutte mukaan.

Kinkybileet (Indecsin & Man@gerin fuksikapteenit ja tutorit, marraskuu)

Yleensä marraskuussa Indecsin ja Man@gerin tutoreiden ja fuksikapteenien järjestämät teemabileet koko koululle, viime vuosina Cupolassa. Teemana nimen mukaisesti kinky eli kerrankin saa pukeutua rohkeasti! Illan aikana palkitaan illan Mr. ja Mrs. Porno, joten kannattaa panostaa pukeutumiseen.

Kolmiot (Indecs, Staabi ja Luuppi, joka kk)

Tampereen parhaat opiskelijabileet Tivolissa. Opiskelijahinnat, Hervannan ennakkolippuja kiltikseltä tahi Juveneksen kirjakaupasta.

KorkeakulttuuriXQ (Indecs, x)

Killan jäsenilleen järjestämä teatteri-, konsertti- tahi vastaava näytös.

PerSe:n Jäynäavaus (PerinneSeura, syksy)

Infoa jäynäämisestä sekä Jäynäkilpailun yleisen sarjan lähtölaukaus.

PerSe:n Laulusauna F (PerinneSeura, syksy)

Lauluilta Teekkarisaunalla, jossa tutustutaan laulukirja Rasputinin kappaleisiin ensin ohjatusti ja tämän jälkeen jälkilöylyissä spontaanisti vanhempien tieteenharjoittajien avustuksella. Illan aikana mahdollisesti myös muuta ohjelmaa.

Pikkujoulusauna (Indecs & Man@ger, marras-joulukuu)

Kiltojen Teekkarisaunalla järjestämä pikkujoulusauna jäsenilleen, tarjolla mahdollisuus tutustua Monopoly-pohjaiseen juomapeliin, Herwanta-peliin!

Ski-Jumpin MÖMMÖM-kisat (Indecs, syksy)

Legendaarisen tietokoneella pelattavan 2d-mäkihyppypelin killansisäisen herruus jaossa.

Tamppi Paintball F (Blebeijit, syksy)

Harraste- ja ammattiainemessujen yhteydessä järjestettävä paintball-kisa fukseille. Kerää etukäteen noin 4-5 hengen joukkue ja Ilmoittaudu heti, kun mahdollista!

ValkoHaalariSitsit (Indecs,  SOS ja TLK)

Tampereen valkoisia haalareita kantavat killat järjestävät jäsenilleen sitsit, joissa päästään tutustumaan muiden sitsikulttuuriin. Yleisesti yliopistolaisilla on vähemmän mahdollisuuksia osallistua sitseille, joten näytämme hyvää esimerkkiä sitsaamisesta!

Vuosikokous (Indecs, kevät)

Esitellään edellisen vuoden tilinpäätös ja annetaan edelliselle hallitukselle vastuun vapautus. Hallitus esittelee myös mahdollisesti selvityksiä, joita sille on määrätty esim. yleiskokouksessa. Osallistu, jotta pysyt mukana killan asioista ja myös vaikutat niihin! Kyseessä ei ole mikään kankea kokouspönöttely eli rohkeasti mukaan seuraamaan ja vaikuttamaan!

Opintotoimikunta (Indecs, 4 krt vuodessa)

Kerrotaan opiskelijoille opintoihin liittyvistä muutoksista ja kuunnellaan opiskelijoiden murheita mihin tahansa koulutukseen liittyvistä asioista. Täällä pääset vaikuttamaan tuleviin ja menossa oleviin kursseihin ja muihin koulutukseen liittyviin asioihin. Tule siis paikalle nillittämään ja pillittämään hallopedeille eli hallinnon opiskelijaedustajille, jotka osaltaan vastaavat kiltalaisten edunvalvonnasta.

Vuosijuhlat (Indecs, maaliskuun loppu)

Fukseilla mahdollista osallistua vuosijuhlille nakkeilun muodossa.

Wappuinfo (Wapputiimi, ennen Wappua)

Koko koulun Wappuinfo, jossa mm. julkaistaan Wapun ohjelma, kerrotaan Wappulehti Tampista, Jäynäkilpailusta ja härweleistä.

Yleiskokous (Indecs, marraskuu)

Hyväksytään killan toimitasuunnitelma ja valitaan uusi hallitus. Ole paikalla vaikuttamassa!

Nakkeilu

Erinomainen tapa tutustua teekkarikulttuuriin (vuosijuhlat, erilaiset tapahtumat…) ja tutustua muihin fukseihin. Nakkeilu ja sen myötä järjestäminen on hauskaa! Nakkeilusta saa myös fuksipisteitä.

Nääspeksi (syksy-kevättalvi tms.)

Tamperelaisten korkeakouluopiskelijoiden teatterikerho, jonka vuosittainen vuorovaikutuksellinen (kyllä, yleisö vaikuttaa siihen) näytelmä (speksi), on yhdistelmä komediaa, draamaa, improvisaatiota, musiikkia, ja tanssia.

Sitsit

Sitseillä on yleensä pari isäntää, eli toastia. He johdattavat juhlaa eteenpäin, jakavat puheenvuoroja ja pyrkivät pitämään homman lapasessa. Rangaistuksina sitsien muutaman säännön (käydään läpi alussa) rikkomisesta seuraa tehtävä-/näytöspohjaisia rangaistuksia eli punishmentteja. Kuten tästä voidaan päätellä, sitsit eivät todellakaan ole mitkään viralliset ja jäykät juhlat, vaan meno on rai-railakasta ja hauskanpito todellakin sallittua 🙂

Sitsien ohjelma koostuu lauluista ja muista ohjelmanumeroista, joita kuka tahansa juhlijoista voi ehdottaa ja esittää. Yhteislaulannan helpottamiseksi sitseillä on joskus lauluvihkot tahi sitten osallistujilla omat Rasputimet mukana. Joihinkin lauluihin liittyy oma ohjelmanumeronsa ja ajoitus. Laulujen päätteeksi on tapana skoolata ja nauttia pöydän nestemäisistä antimista sekä laulujen välissä suoritetaan ruokailua. Sitseillä tapahtuu yleensä myös laulubattle, jossa vastakkain ovat miesten ja naisten muodostamat kuorot.

Urheilutapahtumat

Koululla järjestetään ainakin sähly-, pesäpallo-, futsal- ja kaukalopalloturnaus. Kartoita heti koulun aluksi, mitä lajeja opiskelutoverisi harrastavat ja sovi esim.  ”kun tämä turnaus järjestetään, niin ilmoitetaan joukkue”. Yleisesti, kun kuulet turnauksesta, joka kiinnostaa itseäsi, huutele fb:ssa, maililistoilla ym. että kiinnostuneet mukaan, ilmoitan joukkueen. Kannattaa myös ottaa yhteyttä sporttitoimariin, joka todennäköisesti lähtee mukaan pelailemaan. Vinkki: käske häntä organisoimaan tahi ilmoittamaan joukkue, tällöinhän teitä on jo 2 osallistujaa!

Vuosijuhlat

Kuin sitsit, mutta hienommat ja arvokkaammat. Killat ja kerhot järjestävät näitä juhliessaan syntymäpäiväänsä.

Loppusanat

Yleisohjeena todettakoon, että kaikkiin killan tapahtumiin, sekä muiden tahojen (FJ, PerSe, Blebeijit, Wapputiimi…) järjestämiin koko koulun fukseille suunnattuihin tapahtumiin on syytä osallistua. Näin ollen, ylläkuvatut tapahtumat ovat fuksivuonna must-osastoa. Jos huomaat tässä Aapisessa kehityskohteita, ota yhteyttä fuksikapteeniisi ja kerro niistä.

Erityisesti kehotan Teitä fukseja kysymään toisiltanne, tutoreiltanne, fuksikapteeneiltanne tahi vanhemmilta tieteenharjoittajilta lisätietoja tapahtumista sekä myös yllyttämään edellä mainittuja, erityisesti fukseja, lähtemään katsomaan, mistä tapahtumassa on kyse.