Tampereen yliopisto, tuotantotalouden yksikkö, kielikeskus ja muut toimijat tarjoavat tutkinto-opiskelijoille monenlaisia mahdollisuuksia ansaita opintopisteitä tavanomaisten kurssisuoritusten lisäksi. Tällä sivulla kaikki mahdollisuudet ovat koottuna samaan paikkaan, jotta voit helposti löytää sinua kiinnostavia erityistyömahdollisuuksia tai hankkia opintopisteitä muista opintoihisi liittyvistä suorituksista. Huomaathan, että ajankohtaisin ja pitävin tieto kaikista mahdollisuuksista löytyy yliopiston opinto-oppaasta, intranetistä ja/tai Moodle-sivulta jos sellainen on.
Tuotantotalouden erityistyökurssit
Erityistyökurssit soveltuvat kaikille tuotantotalouden tutkinto-opiskelijoille opintojen vaiheesta riippumatta. Erityistöissä olet itse työn projektipäällikkö: työn laajuus ja aikataulutus on sinun itsesi päätettävissä. Myös työn aihe on vapaavalintainen. Se voi esimerkiksi olla puhdas kirjallisuuskatsaus sinua kiinnostavasta aiheesta, se voi liittyä työelämässä tekemääsi projektiin ja niin edelleen. Erityistyökurssien koodit:
TUTA.390
TUTA.392
TUTA.394
Mikäli olet kiinnostunut erityistyökurssin suorittamisesta, ole yhteydessä erityistyökurssien vastuuopettajiin (tarkista sisusta!)
Ajankohtaisia kiertotalouden haasteita ja ratkaisuja
Opintojaksolla opiskelija tutustuu itsenäisesti ja oma-aloitteisesti kiertotalouteen, sen keskeisiin käsitteisiin, ajankohtaisiin teemoihin ja tuoreimpiin ilmiöihin omasta tieteenalasta käsin sekä oman substanssiosaamisen ulkopuolelta. Tavoitteena on laaja-alaisen kiertotalousnäkökulman omaksuminen sekä kiertotalousajatteluun aktivoituminen.
Opintojaksolla ei ole lähiopetusta, vaan opintojakson suoritetaan kurssin Moodle-sivulla annettujen ohjeiden mukaisesti. Opintojakso voidaan suorittaa opiskelijan oman valinnan mukaan 1–5 opintopisteen laajuisena. Käytännön esimerkkejä eri laajuisista suorituksista on annettu kurssin Moodle-sivulla.
Yliopiston vastuuhenkilö: Jarmo Uusikartano, jarmo.uusikartano@tuni.fi
Osaamisen hyväksiluku
Aiemmin hankittua osaamista voidaan todentaa myös opintopistein. AHOT-menettely tarkoittaa aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista ja tunnistamista. Aiemmin hankittua osaamista voi kertyä esimerkiksi merkittävän tapahtuman järjestämisestä projektipäällikkönä tai jonain muuna vastuuhenkilönä, tai osallistumisesta sellaiseen case-kilpailuun, jossa on päässyt soveltamaan kursseilla opittuja taitoja. Opintopisteitä hyvitetään aina uuden osaamisen kertymisen perusteella eikä tehtyyn tuntimäärään pohjaten. Raportoinnin laajuus ja hyväksi luettavien opintopisteiden määrä harkitaan aina tapauskohtaisesti, joten olethan rohkeasti yhteydessä tuotantotalouden yksikön vastuuhenkilöön.
Yliopiston vastuuhenkilö: Suvi Yli-Äyhö (koulutusasiantuntija), suvi.yli-ayho@tuni.fi
Ammatti ja -työympäristöharjoittelu
Suoritettava harjoittelu voi olla luonteeltaan työympäristöharjoittelua (työpaikalla tapahtuvaa yleistä harjoittelua) tai ammattiharjoittelua (omaan opiskelualaan liittyvää harjoittelua). Työympäristöharjoittelun tehtävä on antaa kokemusta työelämän toimintatavoista ja ammattiharjoittelun tehtävänä on tutustuttaa oman opiskelualan työtehtäviin ja -ympäristöön. Tuotantotalouden opiskelijoiden maisteriopintoihin on sisällytettävä ammattiharjoittelua vähintään 5 op opintojen aloitusvuodesta riippuen. Harjoittelua voi sisällyttää kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoihin yhteensä korkeintaan 10 opintopistettä.
Kahden viikon täysipäiväinen (n. 37–40 h/vko) harjoittelu vastaa yhtä opintopistettä. Harjoittelu tulee suorittaa tutkintoon kirjoille tulon jälkeen, aiemmin suoritettua työkokemusta ei voi takautuvasti hyväksyttää. Opiskelija vastaa itse harjoittelupaikan hankkimisesta.
Opiskelijan opas (esimerkkinä 5 op suoritus)
Yliopiston vastuuhenkilö: Suvi Yli-Äyhö (koulutusasiantuntija), suvi.yli-ayho@tuni.fi
Luottamustehtävissä toimiminen
Opiskelija voi hakea yhteensä korkeintaan 10 opintopistettä luottamustehtävissä toimimisesta ja sijoittaa ne vapaavalintaisesti alempaan ja/tai ylempään korkeakoulututkintoon. Opintopisteitä voi hakea muun muassa hallopedin tehtävistä, killan tai harrastejärjestön hallituksessa toimisesta sekä ylioppilaskunnan luottamustehtävistä. Lisätietoa löytyy yliopiston opiskelijan käsikirjasta.
Opiskelija voi myös hakea 2 opintopistettä tuutorina tai kansainvälisenä tuutorina toimimisesta. Lisätietoa tästä löytyy myös opiskelijan käsikirjasta.
Yliopiston vastuuhenkilö: Suvi Yli-Äyhö (koulutusasiantuntija), suvi.yli-ayho@tuni.fi
Lisäksi jos olet suorittanut Suomen puolustusvoimien varusmiespalveluksen aikana johtajakoulutuksen (=AUK tai RUK) voit hakea opintopisteitä kurssista TAU.M.112